File:-safepassage.jpeg

From Beyond Social
Original file(1,600 × 1,200 pixels, file size: 478 KB, MIME type: image/jpeg)

Delia Achilleos 0900587

  1. safepassage

Kunstenaar: Ai WeiWei

Recensie op het werk #SavePassage

Het werk safe passage van de Chinese kunstenaar en activist Ai WeiWei is een sociaal project wat gaat over de groeiende stroom vluchtelingen die Europa binnen proberen te komen en dit vaak zonder succes. Ai WeiWei heeft voor zijn werk verschillende vluchtelingenkampen bezocht en deze vluchtelingen persoonlijk ontmoet. Hiervoor heeft de kunstenaar vluchtelingenkampen bezocht in Syrie, Turkije, Italie, Frankrijk en nog meer andere belangrijke toevluchtsoorden.

Het werk #SavePassage gepresenteerd in Foam gaat over het lot van al deze vluchtelingen en migranten ten opzichte van het maatschappelijke systeem. Hoe al deze individuen hun levens riskeren om Europa binnen te kunnen komen. De kunstenaar heeft hiervan met zijn mobiele telefoon duizenden spontane foto’s gemaakt. Deze foto’s laten zien hoe de vluchtelingen leven in de verschillende kampen. Naast foto’s heeft de kunstenaar ook verschillende video’s en sculpturen gemaakt. De kunstenaar heeft al dit materiaal opgehangen en tentoongesteld om de toeschouwer te laten zien hoe groot het probleem is rond de vluchtelingen in Europa en dat dit niet moet worden onderschat.

De kunstenaar Ai WeiWei kan zich goed verplaatsen in de vluchtelingen met name om zijn eigen verleden in het noordwesten van China. Ook hij is namelijk een politieke vluchteling onder de constante surveillance door de Chinese Overheid.

‘’ Ik zat in dezelfde situatie als een vluchteling, misschien zelfs erger” - Kunstenaar AI Wei Wei

Hieronder een afbeeldingen van de tentoonstelling Save Passage van de kunstenaar AI WeiWei








In de video hieronder wordt verslag gedaan van het probleem rondom de migranten en doet de kunstenaar een oproep naar voor een ‘’Safe Passage’’.

https://www.youtube.com/watch?v=CUnSfkJQx30&t=226s

Dit kunstwerk is een sociaal werk omdat het de volgende vier punten toelicht.

Contextueel: het werk gaat over een sociaal en economische kwestie omdat het vluchtelingen over de hele wereld betreft die op een onveilige manier Europa proberen binnen te komen dit maakt het een zorgelijk probleem.

Artistiek: Het is een artistiek werk omdat de duizenden afbeeldingen samen een prikkelend kunstwerk opleveren. Daarnaast zijn er ook meerdere sculpturen en video’s gemaakt.

Participerend: Het is participerend omdat het een probleem rondom de vluchtelingen dichter bij de gewone bevolking brengt zei zullen hier normaal veel verder vanaf staan en krijgen nu een close up van de levens van de vluchtelingen.

Transformatie: Het werk is een transformatie omdat het een nieuw beeld brengt naar de toeschouwer van de vluchtelingen, namelijk dat het probleem veel groter is dan het in eerste instantie lijkt.


Dit werk is een van mijn favoriete sociale projecteten omdat het letterlijk laat zien hoe groot het probleem is rondom de vluchtelingen. Ook ik persoonlijk vind dat dit probleem drastisch moet worden aangepakt. Maar de mensen staan zo ver van dit probleem af dat het bijzonder is om te zien hoe een man al deze vluchtelingen heeft bezocht en persoonlijk contact met deze mensen heeft gemaakt. Dit brengt het probleem dichter naar de toeschouwer toe. Het is dan ook op een wonderbaarlijke manier gepresenteerd, duizenden foto’s die het wit van de muur bedekken. Een aangrijpend werk als je het mij vraagt. Die oproep doet naar de mens om in actie te komen tegen deze erbarmelijke omstandigheden. Hoe wij dagelijks foto’s maken van onze levens met de mobiele telefoon zo laat Ai Weiwei een bedroefd beeld zien met de camera van zijn Iphone.

Het is een goed sociaal project omdat het nieuwe aandacht schenkt aan het enorme probleem rondom de vluchtelingen. De toeschouwer wordt wakker geschud en krijgt een totaal nieuw beeld bij het probleem. Ook komt het voor de toeschouwer geloofwaardiger over omdat de kunstenaar zelf bekend is met het probleem en omdat hij de vluchtelingen zelf heeft bezocht. Het werk is ook ontzettend persoonlijk waardoor de toeschouwer zich beter kan verplaatsen in de vluchteling.

Een onderdeel wat ik persoonlijk minder vond aan het werk is dat de kunstenaar een activist is die zich enorme zorgen baard rondom het probleem. Alleen schetst de kunstenaar alleen een beeld van het probleem rondom de vluchtelingen en niet van oplossingen die er kunnen worden gedaan om het probleem minder te maken of op te lossen. Zo weet de toeschouwer niet hoe hij in actie kan komen.

Ik zie hier nog wel kansen in om te groeien dit is een goeie aanzet voor een nieuwe oplossingen. Dit werk zorgt al voor meer aandacht. Wanneer de toeschouwer ook zal worden aangespoord om zelf mee te werken aan een oplossingen zal het werk misschien zorgen voor positieve veranderingen voor een veilige aankomt in Europa.

Na de vorige practice heb ik een beter beeld gekregen van waar dit kunstwerk staat op sociaal gebied. Het is een werk gemaakt van de vluchtelingen zelf. Het werk is niet gemaakt door de vluchtelingen zelf of voor de vluchtelingen maar simpel weg van de vluchtelingen. Het is bedoeld om het publiek wakker te schudden maar niet om perse een verandering te brengen. Het biedt in dit opzicht namelijk geen voorbeelden van oplossing maar is alleen een weerspiegeling van het probleem. Daarnaast is het ook een artistiek werk omdat alle afbeeldingen samen een geheel zijn die een artistiek werk vormen. Daarnaast heeft de kunstenaar ook verschillende sculpturen gemaakt die ver van de sociale problematiek af lijken te staan.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current17:46, 2 February 2017Thumbnail for version as of 17:46, 2 February 20171,600 × 1,200 (478 KB)D.m.achie (talk | contribs)Delia Achilleos 0900587 #safepassage Kunstenaar: Ai WeiWei Recensie op het werk #SavePassage Het werk safe passage van de Chinese kunstenaar en activist Ai WeiWei is een sociaal project wat gaat over de groeiende stroom vluchtelingen die Europa b...
  • You cannot overwrite this file.

There are no pages that use this file.

Metadata