Afval the Game - By Myra Rolaff

From Beyond Social

Maart 2017 start in Schiedam de derde editie van Afval the Game, een groot duurzaamheidsproject gericht op alle groepen 6 van de Schiedamse basisscholen dat is ontwikkeld in opdracht van Irado en de gemeente Schiedam. Met elkaar wordt de verantwoordelijkheid genomen om kinderen (maar ook de volwassenen in hun omgeving) bewust te maken van het belang van het scheiden van afval.

Idee van de milieucommissie

Afval the Game komt voort uit de ideeën van de Milieucommissie van de Kindergemeenteraad Schiedam. De jonge adviseurs van deze commissie zijn actief betrokken bij het vooronderzoek, adviseren ons onder andere over de opzet van het project, de inzet van social media en de te winnen prijs. Mede door deze input wordt het project nog leuker en leerzamer voor alle kinderen en sluit het extra goed aan bij hun belevingswereld. 

Inzamelingswedstrijd

Een belangrijk onderdeel van het project is de wedstrijd waarmee alle groep 6-leerlingen worden uitgedaagd om, in samenwerking met andere mensen uit de wijk, zoveel mogelijk gescheiden in te zamelen. Onder andere in de hiervoor bestemde Irado containers op de Afval Apart punten in de wijk. De containers worden voor deze gelegenheid zichtbaar gekoppeld aan de verschillende scholen. Doel van de wedstrijd is niet alleen om heel veel in te zamelen, maar ook om ludieke acties te bedenken waardoor anderen ook (blijvend) afval gescheiden gaan inleveren. Er zijn daarom tijdens de wedstrijd op verschillende manieren punten te verdienen. Gedurende de wedstrijd wordt iedereen via verschillende media opgeroepen mee te doen. Via social media worden de tussenstanden gedeeld en filmpjes geplaatst waarin acties van ambassadeurs te zien zijn. Zo blijven alle inwoners van Schiedam extra gemotiveerd om zijn/haar afval (blijvend) te scheiden.

Hoe komt het dat het werkt?

Doordat er op de scholen tijdens Afval de game, een aantal lessen worden gegeven leren kinderen wat er met het afval gebeurd. Omdat het een terugkomend evenement is blijft het zeer interessant voor de komende jaren, en worden er steeds meer kinderen aangespoord om samen met hun ouders afval te scheiden. Het leuke is ook dat het een door en voor kinderen bedacht project is. Dit help ook zeer veel voor de motivatie van de kinderen zelf.

De centrale kwaliteiten van dit project

Dit project is zowel door de kunstenaar (of bedrijf) als door het publiek gemaakt. Omdat de kinderen in samenwerking met grote bedrijfven in de stad een leuke manier hebben gevonden om een oplossing te vinden voor het scheiden van afval. Ook omdat er veel gebuik gemaakt word van social media word er een zeer groot publiek mee bereikt. Waardoor er steeds meer mensen gaan participeren in dit project. Ook het “game” element geeft een soort plezierige draai aan een anders saai gevonden onderewerp.

Hoe goed is dit project?

Persoonlijk vind ik dit project een prima manier om kinderen en hun omgeving te leren hoe recycling werkt van hun eigen afval. Vooral de manier van gebruik van een “game” element is een slimme manier om kinderen te doceren op een erg leuke manier voor iedereen. Ook het gebruik van digitale media is erg slim en goed doordacht door het bedrijf, het word namelijk goed bijgehouden en regelmatig vermeld. Hierdoor blijft de doelgroep/samenleving goed op de hoogte van wat er allemaal gebeurd tijden dit project Zelf zou ik niet snel iets kunnen verbeteren aan dit project.

Bron: de Kleine Ambassade

Filmpje Van Afval the game

Bronnen: [1] [2] [3]